ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Επώνυμοι ζωγραφίζουν την Ανω Πόλη Κυπαρισσίας

Επώνυμοι ζωγράφοι θα εμπνευστούν και θα ζωγραφίσουν την Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας από αυτό
το Σαββατοκύριακο, σε μια ακόμη πρωτοβουλία και προσπάθεια του Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται σε σχετική ενημέρωση του Προγράμματος: 
«Από το Σαββατοκύριακο 27-28 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει μια ακόμα προσπάθεια ανάδειξης της Παλιάς Πόλης. 
Κηρυγμένος ιστορικός τόπος, αρχαιολογικός χώρος και διατηρητέος οικισμός, η Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας θα έχει ακόμα μια ευκαιρία να αναδείξει τις ομορφιές της και τη μοναδικότητά της στο πανελλήνιο με την έμπνευση επώνυμων ζωγράφων. Μετά την Αρχιτεκτονική Σχολή που τον Ιούνιο ήρθε στην Παλιά Πόλη της Κυπαρισσίας για να αποτυπώσει σπίτια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, ζωγράφοι θα στήσουν τα καβαλέτα τους και με το χρωστήρα και την τέχνη τους θα αναπαραστήσουν τα στοιχεία και τα μνημεία της. Η πρωτοβουλία και αυτής της δράσης ανήκει στο Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας και έχει σαν στόχο για άλλη μια φορά την πανελλαδική προβολή της Κυπαρισσίας και την ανάδειξη της αξίας της Παλιάς Πόλης δεδομένου ότι θα ακολουθήσει ειδική έκθεση των έργων αυτών στην πρωτεύουσα. 
Στην πρόσκληση για τη συμμετοχή στην υλοποίηση αυτής της ιδέας ανταποκρίθηκε και πρωτοστάτησε ο Κυπαρίσσιος ζωγράφος Τάσος Αριδάς ο οποίος με 15 ακόμη ζωγράφους, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Σταθόπουλος, ο Θανάσης Μακρής, ο Γιάννης Στεφανάκις κ.ά., θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Θα συμμετέχουν ακόμα η Πέρσα Παρίσου-Αθανασοπούλου από τα Φιλιατρά και οι Κυπαρίσσιοι ζωγράφοι Ελεάννα Μαρτίνου, Ελένη Τζιώρτζη, Βασίλειος Δημητρακάκης, Αννα Διπλαράκη και Κατερίνα Χρονοπούλου. 
Οι ζωγράφοι θα φιλοξενηθούν από το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας στο Art Hotel "Απόλλων". 
Στο καλωσὀρισμα των ζωγράφων, που θα γίνει την Παρασκευή το βράδυ, θα παρευρεθεί και ο δήμαρχος Τριφυλίας. Το Σάββατο το πρωί θα γίνει μια μικρή ξενάγηση στην Παλιά Πόλη από την Τζίμα Ιμιρζιάδη και στη συνέχεια οι ζωγράφοι θα αφεθούν στις δημιουργίες τους. 
Τα έργα που θα προκύψουν από τους καλλιτέχνες θα εκτεθούν σε αίθουσα των Αθηνών και συγχρόνως στον ίδιο χώρο θα οργανωθεί ημερίδα για την Παλιά Πόλη. Για τη συνέχεια αυτή θα ενημερωθεί το κοινό από τον Τύπο.
Μια ακόμα δράση του Προγράμματος για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, που με ιδιωτικές δαπάνες και πολύ προσωπικό χρόνο των ιδρυτών του προσπαθεί να ενεργοποιήσει και να αφυπνίσει το κοινό αίσθημα, αλλά και την εμπλοκή δήμου και Πολιτείας ώστε να σωθεί η Παλιά Πόλη. 
Πληροφορίες: Τζίμα Ιμιρζιάδη 6936-056130 και www.kyparissiaoldtown.gr».

ΑΠΟ  http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/item/45396-anw-poli-kyparissias-eponymoi-zografizoun

Δεν υπάρχουν σχόλια: