ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεκίνησε η δίκη για τα εικονικά τιμολόγια στην Τριφυλία

Ξεκίνησε χθες ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη 20 αγροτών, οι οποίοι θα δικαστούν για τη γνωστή υπόθεση της μεγάλης φοροδιαφυγής με τη διακίνηση εικονικών και πλαστών αγροτικών τιμολογίων (συνολικού ύψους 8,5 εκατ. ευρώ), η οποία είχε επίκεντρο την Τριφυλία. 
Οι κατηγορούμενοι στην εν λόγω δίκη βρίσκονται κατά περίπτωση αντιμέτωποι με τα αδικήματα της απάτης και της χρήσης πλαστών τιμολογίων, για ποσό που συνολικά ανέρχεται σε 752.000 ευρώ - ενώ σύμφωνα με συνήγορο των κατηγορουμένων από αυτά εισπράχτηκαν από επιστροφή ΦΠΑ περίπου 250.000 ευρώ και ήδη έχουν επιστραφεί από κατηγορούμενο τα 100.000
ευρώ.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος των αγροτών από την Τριφυλία για τη διακίνηση εικονικών τιμολογίων δεν έχει κλείσει ακόμη και βρίσκεται στην Ανάκριση.
Μεταξύ των 20 κατηγορουμένων είναι και 2 Φιλιατρινοί, που ο ένας πέρυσι τον Οκτώβριο καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη, ενώ ο άλλος είχε αθωωθεί για την υπόθεση αυτή αλλά παραμένει προφυλακισμένος. 
Πιο αναλυτικά, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν χθες οι 14 από τους 20 κατηγορούμενους, και μεταξύ αυτών 5 γυναίκες που είναι σύζυγοι ή συγγενείς άλλων κατηγορουμένων και στο όνομά τους έχουν κοπεί -σύμφωνα με τη κατηγορία- πλαστά αγροτικά τιμολόγια. Οι υπόλοιποι 6 κατηγορούμενοι δεν θα παραστούν στη δίκη και εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους τους.
Συνολικά για την υπόθεση κατηγορούνται 12 άντρες και 8 γυναίκες. Οι 15 κατηγορούμενοι είναι από τα Φιλιατρά, 1 από τα Βριλήσσια, 2 από το Ρωμανού, 1 από τους Γαργαλιάνους και 1 από το Ριζόμυλο. 

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΜΟΝΟ  ΕΝΑΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ
Χθες, πρώτη μέρα της δίκης η οποία διακόπηκε για σήμερα το πρωί, κατέθεσε μόνο ένας από τους συνολικά 18 μάρτυρες κατηγορίας. Συγκεκριμένα κατέθεσε ο προϊστάμενος της Ενωσης Πύλου, ο οποίος είπε ότι 4 από τους κατηγορούμενους φαίνεται από τα αρχεία της Ενωσης πως είχαν καταθέσει τιμολόγια για επιστροφή ΦΠΑ. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως ούτε ο ίδιος ούτε κάποιος από τους υπαλλήλους μπορεί να βεβαιώσει αν τα κατέθεσαν οι ίδιοι ή άλλος εκ μέρους τους. 
Νωρίτερα οι συνήγοροι υπεράσπισης, αναπτύσσοντας τη θέση του κάθε κατηγορούμενου, μεταξύ άλλων αρνήθηκαν πως οι 11 από τους συνολικά 20 γνώριζαν ότι στο όνομά τους κόβονταν αγροτικά τιμολόγια. Να σημειωθεί ότι και οι 11 είναι συγγενείς (σύζυγοι, αδερφοί, γονείς κ.α.) άλλων κατηγορούμενων που έχουν ομολογήσει ότι έκοβαν τα τιμολόγια στο όνομα των συγγενών τους χωρίς εκείνοι να το ξέρουν. Επίσης, 5 από τους 20 ζήτησαν μέσω των δικηγόρων τους τη μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα, ενώ άλλοι 2 κατηγορούμενοι αποδέχτηκαν ότι κατέθεσαν εις γνώσιν τους εικονικά τιμολόγια, αλλά χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι πλαστά. 

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΩΝ
Οσο για τους 2 Φιλιατρινούς, ο ένας, ο οποίος αθωώθηκε πέρυσι και κατηγορείται στην εν λόγω δίκη ότι χρησιμοποίησε πλαστά τιμολόγια ύψους περίπου 220.000 ευρώ, δηλώνει μέσω του δικηγόρου του πρόθυμος να επωμιστεί τις ευθύνες που του αναλογούν (χωρίς να διευκρινιστεί ποιες είναι αυτές) και ζητά μετατροπή της κατηγορίας σύμφωνα με το ποινολόγιο φορολογικών παραβάσεων. 
Ο έτερος Φιλιατρινός, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη και δεν παρέστη χθες στη δίκη, παραδέχεται μέσω της συνηγόρου του ότι έμπλεξε συγγενικά του πρόσωπα εν αγνοία τους. Επίσης η δικηγόρος του υπενθύμισε ότι ο εντολέας της συνεργάστηκε με το ΣΔΟΕ και έδωσε τα ονόματα των εγκεφάλων, ενώ επέστρεψε τα 106.000 ευρώ από τα περίπου 250.000 ευρώ τα οποία είχε εισπράξει από επιστροφή ΦΠΑ. Επιπρόσθετα, η συνήγορός του αναρωτήθηκε κατά πόσο μπορεί να καταδικαστεί ο εντολέας της δύο φορές για την ίδια πράξη.
Να σημειωθεί ακόμη ότι συνήγορος έθεσε χθες αίτημα αναβολής της δίκης μέχρι η Εφορία να βεβαιώσει πρόστιμα σε πελάτες του, ώστε να μπορούν -σύμφωνα με νόμο που ανέφερε στο δικαστήριο- να πληρώσουν το 1/5 και έτσι να καταργηθεί το αξιόποινο της πράξης. Το αίτημά του απορρίφθηκε από το δικαστήριο, όπως και αυτό της αποβολής του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, που είχε θέσει λίγο νωρίτερα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/44103-diki-eikonika-timologia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...