ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Μηχανική βλάβη έστειλε στον τάφο το πλήρωμα

Συγκλονίζει ο τραγικός θάνατος που βρήκαν το πρωί του Σαββάτου, στο αεροδρόμιο Πυρί κοντά στο Λευκόχωμα Σπάρτης, ο 35χρονος Μεσσήνιος μηχανικός Παναγιώτης Χρονόπουλος και ο 52χρονος Δημήτρης Χελάς, όταν «έκανε κράτηση» ο κινητήρας στο υπερελαφρύ αμφίβιο αεροσκάφος τους στη φάση της απογείωσης, με συνέπεια αυτό να συντριβεί έξω από την περίφραξη του αεροδρομίου, στο Πυρί.
Ο Π. Χρονόπουλος, που είχε παλιότερα διατελέσει πρόεδρος της Αερολέσχης Καλαμάτας, ήταν κάτοικος Πεταλιδίου, εργαζόταν ωστόσο
στα Μέγαρα ως μηχανικός αεροσκαφών -ιδιότητα με την οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, βρέθηκε στη Σπάρτη, προκειμένου να ελέγξει το μοιραίο αεροσκάφος, που φαίνεται ότι είχε υποστεί βλάβη.
Η ΥΠΑ
Το δυστύχημα ερευνάται ήδη από την Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, μετά από σχετική συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) -η οποία λίγη ώρα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση, διευκρινίζοντας πολλά σημεία που μέχρι τότε παρέμεναν συγκεχυμένα:
«Σε συνέχεια του ατυχήματος που συνέβη στην πτήση αμφίβιου υπερελαφρού αεροσκάφους, τύπου Aventura, ιταλικού νηολογίου, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει τα ακόλουθα: Το αεροσκάφος απογειώθηκε από πεδίο μη αδειοδοτημένο από την ΥΠΑ για πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών. Δεν κατετέθη από τον υπεύθυνο για την πτήση χειριστή, σχέδιο πτήσης, ως όφειλε. Δεν υπήρξε καμία επικοινωνία με την υπηρεσία μας. Στον τόπο του ατυχήματος, μετά από συνεννόηση με την ΥΠΑ, μετέβησαν ήδη, εκπρόσωποι της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, αρμόδιας για την διακρίβωση των συνθηκών και αιτιών του ατυχήματος. Η διοίκηση της ΥΠΑ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους οικείους των θυμάτων».
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Από την πλευρά της Επιτροπής, ο πρόεδρός της Αθανάσιος Μπίνης, που έκανε αυτοψία στο σημείο του δυστυχήματος, σε δηλώσεις του στο πόρταλ protothema.gr είπε ότι «οι διακοπές στον κινητήρα συνέβησαν τη στιγμή που το λιλιπούτειο αεροσκάφος είχε αποκολληθεί από το διάδρομο απογείωσης του δημοτικού αεροδρομίου στο Πυρί της Σπάρτης. "Είχε πάρει κλίση προς τα αριστερά και ανέβαινε, αλλά σχεδόν αμέσως ο κινητήρας έκανε πλήρη κράτηση. Δηλαδή, σταμάτησε να λειτουργεί" όπως μας κατέθεσε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας, ο φίλος των θυμάτων που είχε μείνει στο έδαφος. Το αεροσκάφος, που έχει διαλυθεί εντελώς, μεταφέρεται σε υπόστεγο της Επιτροπής στην πρώην αμερικανική βάση του Ελληνικού, όπου οι ειδικοί θα το μελετήσουν εξονυχιστικά αναζητώντας την αιτία που προκάλεσε το χαμό δύο ανθρώπων το πρωί του Σαββάτου.
"Πήραμε δείγματα από τα καύσιμα και τα λάδια του σκάφους και θα τα στείλουμε για ανάλυση, ώστε να διαπιστωθεί αν ήταν κατάλληλα. Ακόμη, θα στείλουμε σε ειδικά εργαστήρια δείγματα από τον σκελετό και το υλικό που κάλυπτε το αεροπλάνο, για να εξακριβωθεί η ποιότητά τους και αν είχαν υποστεί κάποια φθορά που μπορεί να έγινε αιτία της πτώσης. Παράλληλα, αναμένουμε τα αποτελέσματα της νεκροτομής και των τοξικολογικών εξετάσεων που έγιναν στα θύματα" προσθέτει ο κ. Μπίνης.
Ρόλος της Επιτροπής δεν είναι να αποδώσει τυχόν ευθύνες για την τραγωδία, αλλά να διερευνήσει τα αίτια που την προκάλεσαν και να ενημερώσει τις αεροπορικές υπηρεσίες και τις εταιρείες αερομεταφορών, ώστε να έχουν τεταμένη την προσοχή τους. Αν υπάρχουν ευθύνες σε πρόσωπα ή φορείς, θα αποδοθούν από τις τοπικές αστυνομικές αρχές που διενεργούν την προανάκριση» καταλήγει το ρεπορτάζ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/41999-ptwsi-aeroskafous-sparti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.