ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

15 χρόνια στον 18χρονο Χωραΐτη για συνέργεια στο φόνο του Αρχιμανδρίτη

Σε κάθειρξη 15 ετών και 1 μήνα καταδικάστηκε ο 18χρονος σήμερα Χωραΐτης που κατηγορείτο για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη Φώτιου Ζαχαρόπουλου από τη Χώρα, η οποία είχε συγκλονίσει πριν από 6 μήνες τη Μεσσηνία. 
Το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας αποφάσισε ότι ο -ανήλικος τότε- κατηγορούμενος δεν ήταν εκείνος που χτύπησε με τη σιδηρογροθιά και στραγγάλισε τον 54χρονο αρχιμανδρίτη με το ίδιο του το πουκάμισο, αλλά ο 24χρονος Γεωργιανός που ήταν μαζί του. Ετσι, η κατηγορία για ανθρωποκτονία και ληστεία από πρόθεση κατά συναυτουργία μετατράπηκε σε απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και ληστεία. Του αναγνωρίστηκε
το ελαφρυντικό της ελαττωμένης ικανότητας καταλογισμού, αθωώθηκε από τις κατηγορίες της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, αλλά καταδικάστηκε για παράνομη οπλοκατοχή, για μια σιδηρογροθιά που βρέθηκε στο σπίτι του. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση για την επιβολή ποινής κάθειρξης πάρθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μία δικαστής είχε την άποψη ότι έπρεπε να επιβληθούν θεραπευτικά μέτρα στον νεαρό - δηλαδή να παρακολουθήσει συμβουλευτικό πρόγραμμα, όπως προβλέπει η νομοθεσία για τους ανήλικους, και να μην γυρίσει στη φυλακή. 
Η δίκη ξεκίνησε χθες το πρωί και θείος του θύματος δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, που ωστόσο απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Υπενθυμίζουμε ότι η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών, όπως γίνεται πάντα στα Δικαστήρια Ανηλίκων.
Ο δικηγόρος του 18χρονου Χωραΐτη, Σπύρος Λαπιώτης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της δίκης δήλωσε στην "Ε" ότι είναι «μια απόφαση που εν μέρει αναγνωρίζει τον ισχυρισμό μας ότι δεν είχαμε συμμετοχή στα ειδεχθή αυτά εγκλήματα, αλλά και αντιφατική. Θα ασκήσουμε έφεση και θα επιδιώξουμε την ταχύτατη εκδίκαση της υπόθεσης από το Εφετείο, διότι αν και του αναγνωρίστηκε ο μειωμένος καταλογισμός του άρθρου 36, δεν διέταξε το δικαστήριο θεραπευτικά μέτρα». Και πρόσθεσε πως τα θεραπευτικά μέτρα «ήταν πρόταση της μίας δικαστού και επιβάλλονται όταν η κατάσταση του ανηλίκου απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση ή εμφανίζει ανώμαλη καθυστέρηση στην πνευματική του ανάπτυξη». Διευκρίνισε ωστόσο πως, όταν ο κατηγορούμενος έχει ενηλικιωθεί, το δικαστήριο μπορεί από το νόμο να επιβάλει ποινή κάθειρξης. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη χθεσινή απόφαση το δικαστήριο δέχτηκε την εκδοχή του κατηγορούμενου ότι ήταν απλά παρών σε ό,τι έγινε, όπως άλλωστε υποστήριζε από την αρχή στην Αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Η απόφαση του δικαστηρίου ανέτρεψε το επιβαρυντικό κατηγορητήριο εναντίον του, που τον έφερε ως τον δολοφόνο του αρχιμανδρίτη. Αλλωστε, ούτε από την εξέταση του DNA προέκυψαν κάποια επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του νεαρού Χωραΐτη. Στην αυτοσχέδια σιδηρογροθιά που είχε στο σπίτι του δεν βρέθηκαν ίχνη που να πρόδιδαν ότι χτύπησε με αυτή τον Φ. Ζαχαρόπουλο. Αντίθετα, στην άλλη σιδηρογροθιά που είχε δώσει ο Γεωργιανός στον 18χρονο να την κρύψει στο σπίτι του, υπήρχαν ίχνη από το DNA του αρχιμανδρίτη.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 18χρονος στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στο έγκλημα που συντελέστηκε μπροστά στα μάτια του - κάτι που, όπως ανέφερε και η υπεράσπισή του, αναγνωρίστηκε εν μέρει από το δικαστήριο. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως τρομοκρατήθηκε και γι' αυτό δεν προσπάθησε να σταματήσει τον Γεωργιανό φίλο του, ούτε πήγε μετά να καταγγείλει το συμβάν στην Αστυνομία. 
Οι μάρτυρες που κατέθεσαν νωρίτερα είπαν ότι ο Χωραΐτης και ο Γεωργιανός έκαναν παρέα, κι επειδή ο Χωραΐτης ήταν ένα παιδί που ζούσε απομονωμένο, ένιωθε μια ασφάλεια και εμπιστοσύνη κοντά στον άλλο. 
Ο Γεωργιανός, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος, διώκεται με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με πρόθεση κατά συναυτουργία, ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα κατά συναυτουργία, οπλοφορία και οπλοχρησία από κοινού. Αναμένεται να παραπεμφθεί για να δικαστεί σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όμως δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ο τόπος και η ημερομηνία της δίκης.
 
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/dikastiko/item/42049-fonos-arximandriti-dikastirio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...