ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Ενισχύεται η προστασία των δασών – 14 νέα οχήματα από το ΥΠΕΚΑ

Με δεκατέσσερα νέα οχήματα 1600 κυβικών ενισχύονται οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες από το ΥΠΕΚΑ. Μεταξύ των δασαρχείων που θα ενισχυθούν είναι της Αμφιλοχίας, της Αργολίδας, της Αριδαίας, της Καστοριάς του Κιλκίς της Κορίνθου και της Ξάνθης.

Έπειτα από την ολοκλήρωση σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, τα 1600 κυβικών οχήματα με εκτός δρόμου δυνατότητες, πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τα δασαρχεία Αμφιλοχίας, Αργολίδας, Αριδαίας, Θηβών, Καστοριάς, Κιλκίς, Κορίνθου, Λαγκαδά, Ξάνθης, Ξυλοκάστρου, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Φουρνά,
Χαλκίδας.

«Ο αγώνας που δίνουν καθημερινά οι δασικοί υπάλληλοι στοχεύει στην προάσπιση των δασών μας, στην πάταξη της λαθροϋλοτομίας, στην προστασία του δασικού πλούτου από πυρκαγιές και αυθαίρετη ανθρώπινη παρέμβαση κάθε είδους», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, τονίζοντας ότι «σε αυτό τον αγώνα οι δασικοί υπάλληλοι έχουν στο πλευρό τους την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ».

Σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή υπουργό, η προσπάθεια που γίνεται έχει να κάνει με τη μεταβίβαση πόρων στα κατά τόπους δασαρχεία και τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την αποκατάσταση, τη διαχείριση και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Ειδικότερα, τα οχήματα προορίζονται για εργασίες, όπως αντιμετώπιση λαθροϋλοτομιών, προστασία από πυρκαγιές και άλλους κινδύνους των δασών, περιπολίες, έλεγχοι και πράξεις χαρακτηρισμού, διαχείριση δασών, προσημάνσεις, παραλαβές ξυλείας, δασών, δασικές χαρτογραφήσεις και άλλες εργασίες που εκτελεί η Δασική Υπηρεσία στην ελληνική ύπαιθρο.

Από το υπουργείο σημειώνεται, τέλος, ότι η προμήθεια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ευρύτερης πολιτικής της κυβέρνησης για μείωση του κόστους χρήσης των κρατικών οχημάτων με την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων και μεγάλου κυβισμού οχημάτων με νεότερα, οικονομικότερα, σύγχρονης τεχνολογίας και μικρότερου κυβισμού. Πηγή χρηματοδότησης είναι το πράσινο ταμείο του ΥΠΕΚΑ, και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 292.000 ευρώ.

 
ΑΠΟ http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.