ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Βρούτσης: Δε θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης Πηγή: Βρούτσης: Δε θα θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Δεν πρόκειται να θιγούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως ισχύουν σήμερα- ούτε για τις γυναίκες που δικαιούνται πρόωρη σύνταξη λόγω ανήλικων τέκνων - διαβεβαίωσε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το νόμο 3863/2010 θα λάβουν κανονικά τη σύνταξή τους.
Η προθεσμία για θεμελίωση βάσει αυτού του νόμου ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και δεν

Πέθανε ο «γιγάντιος Τζορτζ» ο ψηλότερος σκύλος στον κόσμο

Πέθανε στο σπίτι του στην Αριζόνα ο «Γιγάντιος Τζορτζ», που το 2010 είχε μπει στο βιβλίο Γκίνες ως ο ψηλότερος σκύλος στον κόσμο.
Ο πανύψηλος σκύλος πέθανε στις 17 Οκτωβρίου, ένα μήνα πριν κλείσει τα οκτώ χρόνια.
Ο γερμανικός μολοσσός είχε ύψος ένα μέτρο και εννιά εκατοστά από τις πατούσες ως τους ώμους και όταν στεκόταν όρθιος στα πίσω πόδια έφτανε σε ύψος τα δυο μέτρα και δέκα εκατοστά.
Με βάρος που ξεπερνούσε τα 110 κιλά, ο γιγάντιος Τζορτζ κατανάλωνε 80 κιλά σκυλοτροφής τον μήνα και κοιμόταν σε δικό του στρώμα, τεραστίων διαστάσεων.
Οι ιδιοκτήτες του γιγάντιου Τζορτζ, Dave και Christie Nasser, ανακοίνωσαν το θλιβερό γεγονός μέσα από την ιστοσελίδα του διάσημου σκύλου στο Facebook.
«Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε ότι ο γιγάντιος Τζορτζ πέθανε χθες το βράδυ. Ο Τζορτζ πέθανε ειρηνικά, δίπλα στα αγαπημένα

Στο διάστημα με αερόστατο για 55.000 δολάρια

Ένα ταξίδι στο διάστημα με αερόστατο θα προσφέρει έναντι ποσού 55.000 δολαρίων η αμερικανική εταιρεία World View Enterprises, σε όσους ζήλεψαν τον ριψοκίνδυνο Αυστριακό Φέλιξ Μπαουμγκάρντεν και θέλουν να δουν τη Γη από τη στρατόσφαιρα.
Η World View Enterprises, που εδρεύει στην Αριζόνα των ΗΠΑ, υποστηρίζει πως τα πρώτα δοκιμαστικά ταξίδια με αερόστατο θα ξεκινήσουν φέτος, ενώ για το κοινό θα πραγματοποιηθούν από το 2016.
Συγκεκριμένα, το αερόστατο θα ταξιδέψει τους τυχερούς, αλλά και πλούσιους, επιβάτες σε απόσταση

Τι χάνουμε όσο είμαστε online...

Όσο περισσότερες ώρες περνά κανείς στο διαδίκτυο τόσο περισσότερα πράγματα στερείται, όπως ύπνο, φίλους και παραγωγικότητα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Πολιτικής της Ουάσιγκτον.

Συγκεκριμένα, η μελέτη με τίτλο «Τι δεν κάνουμε όσο είμαστε online», που δημοσιεύεται στην «Daily Mail», δείχνει ότι για κάθε ώρα που ένας άνθρωπος περνάει online, εργάζεται κατά μέσο όρο 16 λεπτά λιγότερα.

Νέδα και Λαγκούβαρδος με καθαρισμούς χειμμάρων

 Written By kyparissiotis on Σάββατο, 26 Οκτωβρίου 2013

 Η πρόληψη, αλλά και σε περίπτωση τέτοιων καταστάσεων, η αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, ενόψει της χειμερινής περιόδου, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας. Από το Δήμο Μεσσήνης η κα Τζίνα Μαραβά, τόνισε πως σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜ έχει γίνει καθαρισμός των φρεατίων και υπάρχει μέριμνα, ώστε να παραμένουν καθαρά από φερτά υλικά.

Αρχαιολογική έρευνα στην Άνδρο για το μυστήριο της ξαφνικής εξαφάνισης της αρχαίας Ζαγοράς

Αυστραλιανή αρχαιολογική έρευνα στην Άνδρο για τη διαλεύκανση του μυστηρίου της ξαφνικής εγκατάλειψης του γεωμετρικού οικισμού της Ζαγοράς κατά τον ένατο αιώνα π.Χ.
To κρατικό αυστραλιανό δίκτυο της SBS μετέδωσε ρεπορτάζ για μια ομάδα πέντε Αυστραλών αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, η οποία πραγματοποιεί ανασκαφές στην Άνδρο, σε μία προσπάθεια "να διαλευκανθεί το μυστήριο της ξαφνικής εγκατάλειψης του γεωμετρικού οικισμού της Ζαγοράς κατά τον ένατο αιώνα π.Χ., ενώ βρισκόταν σε ιδιαίτερη άνθιση".
Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ ο οικισμός της Ζαγοράς εγκαταλείφθηκε κακήν κακώς από τους κατοίκους της κατά τον 8ο αιώνα, ενώ άκμαζε στο θαλάσσιο εμπόριο, στη γεωργία και τη βιομηχανία. Οι Αυστραλοί αρχαιολόγοι με τους συνεργάτες τους έχουν βάλει στοίχημα να

Έρευνα του ΕΚΕΠΥ δείχνει πως τα τζάκια είναι 100 φορές πιο ρυπογόνα από τους λέβητες

Εκατό φορές μεγαλύτερες είναι οι εκπομπές σωματιδίων από τζάκια και σόμπες, από εκείνα που εκπέμπει ο λέβητας πετρελαίου σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες
Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η εκπομπή ρύπων από τζάκια και σόμπες, ρύποι των οποίων οι τιμές ξεπερνούν κατά 100 φορές τις αντίστοιχες από λέβητες πετρελαίου.
Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί.
Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Π. Μπεχράκης, ο οποίος μαζί με τον καθηγητή

Στον «αέρα» το 1,1 δισ. ευρώ της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες

ΑΝΗΣΥΧΙΑ έχει προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο η καθυστέρηση της καταβολής της προκαταβολής της ενιαίας, καθώς περνούν οι μέρες από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Μετά τα όσα προηγήθηκαν, με την επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο και την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Γύρω στις 20 Οκτωβρίου, αναμένεται να δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης», είχε δηλώσει ο Δημήτρης Μελάς, Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα πλαίσια ημερίδας της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη Θεσσαλονίκη, για τη νέα ΚΑΠ. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, είχε υποστηρίξει σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «μετά την 15η Οκτωβρίου, θα πληρώσουμε

Στρατιώτης του Ελληνοαλβανικού Μετώπου θυμάται τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: Ετσι νικήσαμε τους Ιταλούς στην Πίνδο Πηγή: Στρατιώτης του Ελληνοαλβανικού Μετώπου θυμάται τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: Ετσι νικήσαμε τους Ιταλούς στην Πίνδο

Την μνήμη της αντίστασης κατά του φασισμού διατηρούν ζωντανή πρώην στρατιώτες του Ελληνοαλβανικού Μετώπου, οι οποίοι αφηγούνται τις πολεμικές συγκρούσεις με τους Ιταλούς στρατιώτες στα βουνά της Πίνδου και της Μακεδονίας.
Αν και είναι πλέον προχωρημένης ηλικίας, ο 103 ετών Αριστείδης Κασάρας και ο 92χρονος Αριστοτέλης Παπαντώτης, αφηγούνται στο Αχελώος TV την ιταλική επίθεση που εκδηλώθηκε στις 05:00 τα ξημερώματα στις 28 Οκτωβρίου, και

Ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Η καταβολή θα γίνεται το πολύ σε 20 μέρες

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών η ειδική εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης από τους

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΣΤΩΡΟΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 27 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Νέστωρος.

Ο Νέστορας ήταν πολύ νέος στην ηλικία, ωραίος στην όψη και γνώριμος του Αγίου και ενδόξου Δημητρίου.
Ο Νέστορας, λοιπόν, βλέποντας ότι ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός χαιρόταν για τις νίκες κάποιου σωματώδους βαρβάρου, ονομαζόμενου Λυαίου, μίσησε την υπερηφάνεια του.

Βλέποντας όμως και τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, πήρε θάρρος. Πήγε λοιπόν στη φυλακή, όπου ήταν κλεισμένος ο Μεγαλομάρτυρας, και έπεσε στα πόδια του. Δούλε του Θεού Δημήτριε, είπε, εγώ είμαι

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

(Λουκ. η´ 41-56)
Τω καιρώ εκείνω, άνθρωπός τις προσήλθε τω ᾿Ιησού ω όνομα ᾿Ιάειρος, και αυτός άρχων της συναγωγής υπήρχε· και πεσών παρά τους πόδας του ᾿Ιησού παρεκάλει αυτόν εισελθείν εις τον οίκον αυτού, ότι θυγάτηρ μονογενής ην αυτώ ως ετών δώδεκα, και αύτη απέθνησκεν. ᾿Εν δε τω υπάγειν αυτόν οι όχλοι συνέπνιγον αυτόν. Καί γυνή ούσα εν ρύσει αίματος από ετών δώδεκα, ήτις ιατροίς προσαναλώσασα όλον τον βίον ουκ ίσχυσεν υπ᾿ ουδενός θεραπευθήναι, προσελθούσα όπισθεν ήψατο του κρασπέδου του ιματίου αυτού, και παραχρήμα έστη η ρύσις του αίματος αυτής.

Καί είπεν ο ᾿Ιησούς· Τις ο αψάμενός μου; ᾿Αρνουμένων δε πάντων είπεν ο Πέτρος και οι συν αυτώ· ᾿Επιστάτα, οι όχλοι συνέχουσί σε και αποθλίβουσι, και λέγεις τις ο αψάμενός μου; ῾Ο δε ᾿Ιησούς είπεν· ῞Ηψατό μου τις· εγώ γαρ έγνων δύναμιν εξελθούσαν απ᾿ εμού. ᾿Ιδούσα δε η γυνή ότι ουκ έλαθε, τρέμουσα ήλθε και προσπεσούσα αυτώ δι᾿

Προβολή της Μεσσηνίας με ήρωα τον Τσικλητήρα

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Πύλιο Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα, θα γυρίσει ο φορέας προβολής Αθλητισμού της Σουηδίας, το οποίο θα προβληθεί στη Σουηδική Κρατική Τηλεόραση SVΤ1. 
Πολυμελής σουηδική αποστολή βρίσκεται από την Παρασκευή και για τρεις μέρες στην Πύλο, με σκοπό τη συγκέντρωση υλικού με πλάνα από την οικία του Κωστή Τσικλητήρα, το χώρο προπόνησής του, την πόλη της Πύλου και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύλου -Νέστορος, ενώ θα ταξιδέψουν και μέχρι την Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να γνωρίσουν και να βιντεοσκοπήσουν την πατρίδα των αρχαίων

13% φόρος για τους αγρότες το 2014 από το πρώτο ευρώ

Βιβλία εσόδων-εξόδων θα τηρούν από το 2014 περίπου 1 εκατομμύριο αγρότες, καθώς αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εισοδήματός τους. Oπως αναφέρεται στο «Eθνος» της Παρασκευής, ο φόρος θα υπολογίζεται επί των καθαρών εσόδων από το πρώτο ευρώ. Βάση θα αποτελούν τα τιμολόγια και οι κοινοτικές αποζημιώσεις-ενισχύσεις.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι θα υπάρξουν περιορισμένες εξαιρέσεις από την τήρηση βιβλίων, οι οποίες θα αποφασιστούν μέχρι το τέλος του 2013. Θα

Φιλιατρά: Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων


ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...