ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστροφή της Παναγίας Βουλκανιώτισσας στο Μοναστήρι της.

Η πόλη της Μεσσήνης, οι κάτοικοί της και πλήθος προσκυνητών αποχαιρέτισαν τη θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, η οποία συνοδευόμενη από λιτανευτική πομπή οδοιπορούντων πιστών, επέστρεψε στο Μοναστήρι της.
Η πομπή ξεκίνησε μετά από πανηγυρικό Εσπερινό και Παράκληση στο Μετόχι της Ζωοδόχου Πηγής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσήνιας Χρυσοστόμου με τη συμμετοχή κλήρου, των αρχών του τόπου και του πιστού λαού.
Οι δρόμοι της Μεσσήνης, στρωμένοι με βασιλικό, μυρτιές και λουλούδια, οδήγησαν το σεπτό Εικόνισμα της Θεομήτορος στα όρια της πόλης,

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Υλικά:

1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο  μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
200γρ. τυρί σόγιας
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΤΟΥ ΑΝΑΧΩΡΗΤΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Κυριακού, του Αναχωρητού.

Ο Όσιος Κυριακός ήταν άνθρωπος που καλλιεργούσε «υπομονήν, πραότητα» (Α' προς Τιμόθεον, στ' 11).
Γι' αυτό και πέτυχε στην ασκητική του ζωή. Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 5ο αιώνα μ.Χ., από Ιερέα πατέρα, τον Ιωάννη. Τη μητέρα του την έλεγαν Ευδοξία και είχε αδελφό τον Αρχιεπίσκοπο Κορίνθου Πέτρο.

Από ιερατικό, λοιπόν, γένος ο Κυριάκος, σε νεαρή ηλικία πήγε στα Ιεροσόλυμα και από εκεί στη Λαύρα του Μεγάλου Ευθυμίου. Εκεί, ο Μέγας Ευθύμιος, τον έκανε μοναχό και τον έστειλε στον ασκητή Γεράσιμο.

Όταν πέθανε ο Γεράσιμος, ο Κυριακός επέστρεψε στη Λαύρα του Ευθυμίου, όπου με ζήλο

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

(Λουκ. στ´ 31-36)
Εͺίπεν ο Κύριος· Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως. Καί ει αγαπάτε τους αγαπώντας υμάς, ποία υμίν χάρις εστί; και γαρ οι αμαρτωλοί τους αγαπώντας αυτούς αγαπώσι. Καί εάν αγαθοποιήτε τους αγαθοποιούντας υμάς, ποία υμίν χάρις εστί; και γαρ οι αμαρτωλοί το αυτό ποιούσι.

Καί εάν δανείζητε παρ᾿ ων ελπίζετε απολαβείν, ποία υμίν χάρις εστί; και γαρ αμαρτωλοί αμαρτωλοίς δανείζουσιν ίνα απολάβωσι τα ίσα. Πλην αγαπάτε τους εχθρούς υμών και αγαθοποιείτε και δανείζετε μηδέν απελπίζοντες, και έσται ο μισθός υμών πολύς, και έσεσθε υιοί υψίστου, ότι αυτός χρηστός εστιν επί τους αχαρίστους και πονηρούς.

Γίνεσθε ούν οικτίρμονες, καθώς και ο πατήρ υμών οικτίρμων

Κωνσταντίνος και Χριστίνα Στριμπάκου: 'Οταν η τέχνη συναντά το ελαιόλαδο!

Δύο νέα παιδιά από τα Φιλιατρά, ο Κωνσταντίνος και η Χριστίνα Στριμπάκου, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα όνειρο, που από χρόνια προετοίμαζαν την πραγμάτωσή του. 

Το σπουδαιότερο είναι πως αυτό συμβαίνει σε μια εποχή, με την οικονομική κρίση να μαστίζει τον τόπο μας και με την απογοήτευση να οδηγεί ιδιαίτερα τους νέους, στη  θλίψη και το

Φιλιατρά: Μετεωρολογικό σταθμό θέλουν οι αγρότες!

Την αρωγή του Δήμου Τριφυλίας ζήτησαν αγρότες από τα Φιλιατρά σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην πόλη προκειμένου να λειτουργήσει μετεωρολογικός σταθμός για τις ανάγκες των αγροτών της περιοχής που αποτελεί αγροτικό κέντρο παραγωγής.
 
Η ανάγκη ύπαρξης μετεωρολογικού σταθμού στην περιοχή των Φιλιατρών θεωρείται επιβεβλημένη προκειμένου να έχουν ακριβέστερη ενημέρωση για τον

«Εξαφανίστηκε» επαγγελματικό αλιευτικό από το λιμάνι Κυπαρισσίας

Πρωτοφανής, για τα χρονικά της ευρύτερης περιοχής αλλά και ευρύτερα, είναι η «εξαφάνιση» επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους από το λιμάνι της Κυπαρισσίας, όπου ήταν ελλιμενισμένο.

Η κλοπή, επειδή ουσιαστικά περί κλοπής φέρεται να πρόκειται, εικάζεται .........

πως συνέβη τη νύχτα της Τρίτης προς ξημερώματα Τετάρτης, καθώς τότε διαπιστώθηκε ότι είχε

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ