ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΛΑΤΗ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΛΑΤΗ – ΠΕΡΔΙΚΟΝΕΡΙ (ΦΩΤΟ)



Μετά από μεγάλο διάστημα και αρκετές αναβολές, τελειώσανε τα έργα στο δρόμο που είχε υποχωρήσει ανάμεσα Πλάτη - Περδικονέρι και από σήμερα πλέον ο δρόμος είναι ελεύθερος για χρήση. 


Μεσσηνία 2013, Μεσογειακός προορισμός για την Καρέττα

Επανειλημμένως έχει τονιστεί η σημασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου και γενικότερα της Μεσσηνίας, για την φωλεοποίηση του απειλούμενου είδους Caretta caretta. Φιλοξενεί τη δεύτερη (μετά την Ζάκυνθο) σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο. Ο πυρήνας του βιοτόπου εντοπίζεται στο νοτιότερο τμήμα του Κόλπου και δη στα 10 χλμ. παραλίας μεταξύ του ποταμού Νέδα και του χωριού Καλό Νερό, όπου γίνεται το 86% της φωλεοποίησης.
 Ο αριθμός των φωλιών κατά την φετινή περίοδο ωοτοκίας έρχεται να επιβεβαιώσει την σημασία αυτού του σπάνιου οικοσυστήματος και να υπενθυμίσει στην ελληνική δημόσια διοίκηση ότι πρέπει να προβεί άμεσα στην κατάρτιση ενός

Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΕΓΙΝΕ ΔΙΑΚΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ

Ένας από τους μαθητές που επέζησε από το δυστύχημα στα Τέμπη πριν δέκα χρόνια!

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

(Λουκ. ε´ 1-11)
Τω καιρώ εκείνω, εστώς ο ᾿Ιησούς παρά την λίμνην Γεννησαρέτ, είδε δύο πλοία εστώτα παρά την λίμνην· οι δε αλιείς αποβάντες απ᾿ αυτών απέπλυναν τα δίκτυα. ᾿Εμβάς δε εις εν των πλοίων, ο ην του Σίμωνος, ηρώτησεν αυτόν από της γης επαναγαγείν ολίγον· και καθίσας εδίδασκεν εκ του πλοίου τους όχλους. ῾Ως δε επαύσατο λαλών, είπε προς τον Σίμωνα· ᾿Επανάγαγε εις το βάθος και χαλάσατε τα δίκτυα υμών εις άγραν. Καί αποκριθείς ο Σίμων είπεν αυτώ· ᾿Επιστάτα, δι᾿ όλης της νυκτός κοπιάσαντες ουδέν ελάβομεν· επί δε τω ρήματί σου χαλάσω το δίκτυον.

Καί τούτο ποιήσαντες συνέκλεισαν πλήθος ιχθύων πολύ· διερρήγνυτο δε το δίκτυον αυτών. Καί κατένευσαν τοις μετόχοις τοις εν τω ετέρω πλοίω του ελθόντας συλλαβέσθαι αυτοίς· και ήλθον και έπλησαν αμφότερα τα πλοία, ώστε βυθίζεσθαι αυτά. ᾿Ιδών δε Σίμων Πέτρος προσέπεσε τοις γόνασιν ᾿Ιησού λέγων· ῎Εξελθε απ᾿ εμού, ότι ανήρ

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΩΚΑ

Γιορτάζουμε σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά, του Θαυματουργού.

Πατρίδα του Αγίου Φωκά ήταν η Σινώπη του Ευξείνου Πόντου. Οι γονείς του Πάμφυλος (ναυπηγός στο επάγγελμα) και Μαρία μεταλαμπάδευσαν στο Φωκά από την παιδική του ηλικία τη φλόγα της αγνής πίστης τους και τη θερμή ευσέβεια τους.

Ο Φωκάς από μικρό παιδί εντρυφούσε στην ανάγνωση των Γραφών, και εκείνο που ιδιαίτερα τον διέκρινε ήταν η θερμή και ειλικρινής αγάπη που είχε προς το Θεό, αλλά και προς τους συνανθρώπους του.

Διότι οδηγό στην αγάπη του αυτή είχε πάντα τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής: «Ο αγαπών τον

ΧΑΛΒΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ

Υλικά:

    4 κούπες νερό
    2 κούπες ζάχαρη
    1/2 κούπα ηλιέλαιο
    1,5 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
    4 βανίλιες
    1/2 κούπα σταφίδες
    λίγη κανέλα

Εκτέλεση:

Βάζω σε βαθιά κατσαρόλα τα τρία πρώτα υλικά να βράσουν για 10 λεπτά.

Προς κατάργηση οι πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων! Έντονες αντιδράσεις!

"Ταφόπλακα" για την ύπαιθρο μία τέτοια απόφαση αν υλοποιηθεί
Αντιδράσεις αιρετών έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με την κατάργηση Προέδρων Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. 

Μάλιστα πολλές Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων έχουν συζητήσει το θέμα με τα στοιχεία βέβαια που έχουν, κάτι που έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων

Στα Φιλιατρά οι ποδηλάτες Αγάπης!

Written By Filiatra-NET on Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 | 13:32


Στα Φιλιατρά βρέθηκε σήμερα το πρωί η ομάδα των έξι ποδηλατών της Πανελλαδικής – Παγκυπριακής Ποδηλασίας Αγάπης με σκοπό την συγκέντρωση τροφίμων για τα κοινωνικά παντοπωλεία. 
Οι ποδηλάτες έφτασαν εχθές από τον Πύργο στην Κυπαρισσία όπου και διανυκτέρευσαν και σήμερα το πρωί ξεκίνησαν τον αγώνα τους με προορισμό την Καλαμάτα, για να συνεχίσουν από εκεί τις επόμενες ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, τερματίζοντας στις 11 Οκτωβρίου στη Κύπρο.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ