ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Αμοιβή 3.000 ευρώ για τον εντοπισμό του δράστη θανάτωσης 2 σκυλιών

Αμοιβή 3.000 ευρώ δίνει το σωματείο «Ζωόφιλη Δράση» σε όποιον βοηθήσει για τον εντοπισμό και

Το μικρό σπίτι στο... ποτάμι

Εδώ και 45 χρόνια, αυτό το μικρό σπίτι έχει καταφέρει να αντέξει κόντρα σε όλες τις κακουχίες και τις φυσικές θεομηνίες που έχει αντιμετωπίσει.
Φαντάζει παράδοξο, αλλά η συγκεκριμένη κατοικία στέκει αγέρωχη στη μέση του ποταμού Drina της Σερβίας, κοντά στην πόλη Bajina Basta. Πλέον, είναι εύλογα ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής.
Το μοναχικό σπίτι στη μέση του ποταμού, έγινε γνωστό παγκοσμίως έπειτα από μια φωτογραφία της Irene Becker, που δημοσιεύτηκε στο National

Νεκρή θαλάσσια χελώνα ξέβρασε η θάλασσα στην παραλία της Γιαννίτσαινας Κυπαρισσίας

Ακόμα μία νεκρή θαλάσσια χελώνα καρέττα καρέττα ξέβρασε η θάλασσα, αυτή τη φορά στην

Ατρόμητος Λάππα - Εράνη Φιλιατρών 4-2. Χάθηκε κάθε ελπίδα.


Με σκορ 4-2 έχασε πριν λίγο η Εράνη Φιλιατρών στο Λάππα από τον τοπικό Ατρόμητο και πλέον χάθηκε κάθε ελπίδα για το νέο ενωποιημένο πρωτάθλημα Γ και Δ Εθνικής.
Η Εράνη δέχτηκε από δυο τέρματα σε κάθε ημίχρονο ενώ ο Σταθόπουλος, Κατάφερε να βάλει δυο γκολ τιμής για την ομάδα μας.

Αναλυτικά τα γκολ όπως τα κατέγραψε το IonianSports


18΄: ΓΚΟΛ... Ο Γραμματικόπουλος Ν. εκτελεί κόρνερ και ο Νικολόπουλος με κεφαλιά σημειώνει το 1-0

ΑΠΕ: Οι ηλιακές μπαταρίες καταργούν τους λογαριασμούς ρεύματος – Το κόστος εγκατάστασης

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ τους επιτρέπει να ανταγωνίζονται και να αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο ένα συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση των καταναλωτών: οι ηλιακές μπαταρίες.
Μια από τις βασικές προκλήσεις των φωτοβολταϊκών πάνελ είναι πώς θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν με ενέργεια όταν ο ήλιος σταματά να λάμπει.
Οι ηλιακές μπαταρίες επιτρέπουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αποθηκεύσουν ενέργεια κατά τις νυχτερινές ώρες, αλλά και να δημιουργήσουν

Εμφύτευση ηλεκτροδίων για την αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας


Μια νέα προοπτική για την αντιμετώπιση της σοβαρής νευρικής ανορεξίας δίνεται με πειραματική μέθοδο εμφύτευσης ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο, σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet».

H μέθοδος διέγερσης του εγκεφάλου με την τοποθέτηση ηλεκτροδίων έχει ήδη δοκιμαστεί σε περιπτώσεις ασθενών με Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, ακόμη και παράλυσης.

Αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται σε ασθενείς με σοβαρή νευρική ανορεξία. Τα ηλεκτρόδια εμφυτεύτηκαν σε έξι γυναίκες 24-57 ετών

Έρχεται μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα

Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο αφενός, να εναρμονισθούν οι συντελεστές με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφετέρου να «ξεπαγώσουν» οι αγοραπωλησίες ακινήτων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης τόνισε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι: «Η κυβέρνηση εξετάζει τη μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), με στόχο να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Οι συναλλαγές, το τελευταίο διάστημα, έχουν περιοριστεί και πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών

«Σωσίβιο» για 400.000 ανέργους

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ανεργία με θέσπιση «ειδικού μισθού» 470 ευρώ, μέσω της απορρόφησης 400.000 και πλέον ανέργων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας προτείνουν στο υπουργείο Εργασίας στελέχη της τρόικας. Το σχέδιο κινείται, μάλιστα, στα πρότυπα αναλόγου προγράμματος μαζικής απασχόλησης ανέργων που εφαρμόσθηκε στη Λετονία.

Η πρόταση κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής», στις επαφές που είχαν τα τεχνικά στελέχη της τρόικας με την γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας

Θουρία ή αλλιώς «Συνοικισμός κορυφής»

Η ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΑΡΑΠΟΓΙΑΝΝΗ

Σημαντικότερη πόλη της Δυτικής Μεσσηνίας, τον καιρό που ανήκε στην επικράτεια των Λακεδαιμονίων, και δεύτερη σε δύναμη μετά την ίδρυση της Αρχαίας Μεσσήνης το 369 π.Χ., υπήρξε η Αρχαία Θουρία, σύμφωνα με την αρχαιολόγο δρα Ξένη Αραπογιάννη και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία που παρουσίασε προχθές βράδυ στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η θάλασσα από την Αβία και τις Φαρές μέχρι τις εκβολές του Παμίσου ποταμού ονομαζόταν «Θουριάτης κόλπος».
Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρεία Φίλων Αρχαίας Θουρίας, η υπεύθυνη του

Σημαντικός μυκηναϊκός οικισμός αποκαλύφθηκε στον Αντικάλαμο

Σημαντικός είναι ο αρχαίος οικισμός, των μυκηναϊκών χρόνων, που έχει βρεθεί στον Αντικάλαμο, κοντά στον υποσταθμό της ΔΕΗ, κατά τις εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου. Αυτό τόνισε στην "Ε" η προϊσταμένη της ΛΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αννα Καραπαναγιώτη.
«Πέσαμε σε κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει να κάνουμε την καλύτερη δυνατή τεκμηρίωση», παρατήρησε η προϊσταμένη, ενημερώνοντας πως συνεχίζονται οι ανασκαφές. Επεσήμανε πως «είναι ο πρώτος οικισμός, που ανακαλύπτεται τόσο κοντά στην πόλη της Καλαμάτας. Μέχρι τώρα είχαμε οικισμούς στην Πυλία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή, στην

Περιμένουν υπολογιστές για το Κέντρο Φορολογούμενων σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους

Με ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναμένεται να εξοπλιστούν τα τρία Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων στο Δήμο Τριφυλίας. Η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών ήταν θετική στο αίτημα του δήμου για παραχώρηση έξι υπολογιστών για τις ανάγκες των τριών γραφείων, ώστε να τοποθετηθούν δύο κομπιούτερ στο καθένα.

Οπως σημείωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν προφορικά, μετά από επικοινωνία με την προϊσταμένη της ενοποποιημένης ΔΟΥ Καλαμάτας,

Ο γύρος της Πελοποννήσου με τρένο σε τέσσερις ημέρες

"Ταξίδι με τρένο στην ωραιότερη διαδρομή της Ευρώπης", είναι η 4ήμερη εκδρομή, ο γύρος της Πελοποννήσου που πραγματοποιείται τις Απόκριες, 15 με 18 Μαρτίου. Η εκδρομή οργανώνεται από το τουριστικό γραφείο της Αθήνας "At Holidays" και μέχρι τώρα όπως μας ενημέρωσαν, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και υπάρχουν συμμετοχές.

Η εκδρομή με ρέιλ μπας θα γίνει στο υπό αναστολή, ιστορικό, με μοναδικές φυσικές ομορφιές, σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου και περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις στην Καλαμάτα και μία στην Ολυμπία. Η τιμή συμμετοχής στην εκδρομή κυμαίνεται

Χθεσινό ψωμί ζητούν σε αρτοποιεία της Τριφυλίας-Άνεργοι και ζευγάρια τα θύματα της κρίσης

ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες αλλοδαποί αλλά κυρίως οι οικογένειες λόγω της οικονομικής κρίσης περιορίζοντας ακόμα και το ψωμί αλλά και τα καθημερινά τους έξοδα μετά τη μείωση μισθών με τις τιμές να παραμένουν στα ύψη. Ακόμα και η έξοδος για καφέ έχει περιοριστεί ενώ εκτός από τους πολίτες Ε.Ε. που ζουν στη Κυπαρισσία, σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι άνεργοι κάθε ηλικίας αναζητώντας φθηνά καθημερινά είδη.
Η Γεωργία Ασημακοπούλου μητέρα ενός παιδιού μας δήλωσε ότι είναι άνεργη η ίδια όπως και η σύζυγός της μεγαλώνοντας ένα πανέμορφο τρίχρονο κοριτσάκι. Παρά το γεγονός ότι το ζευγάρι είχε

Αποτελέσματα σε Α΄,Β’, Γ΄Μεσσηνίας…Σήμερα το Καλονερό, αύριο ο Α.Ο.Κ.

Με την αναμέτρηση ΜΓΣ-Αρφαρών 1-2, και Ολυμπιακού Καλαμάτας-Ομόνοιας 3-2 άνοιξε η αυλαία της 24ης μέρας στην Α΄ Μεσσηνίας. Οι επίδοξοι πρωταθλητές του Μ.Γ.Σ γνώρισαν την 1η εντός έδρας ήττα στο πρωτάθλημα, καθώς παρουσιάσθηκαν αδιάφοροι και οι φιλοξενούμενοι με σκόρερ τους Σακκά και Καπόγλη πήραν το τρίποντο και ανάσαναν βαθμολογικά, ενώ για τους πράσινους είχε ισοφαρίσει ο Αθανασόπουλος.
Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-2 ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ…
Στο καλαματιανό ντέρμπι Ολυμπιακού-Ομόνοιας οι “ερυθρόλευκοι” του Ηλία Παπακωνσταντίνου επικράτησαν με 3-2, ενώ όσον αφορά την διακύμανση του σκορ στο 29ο λεπτό ο Τζίφας με απευθείας

Μεσσήνη: Εξαντλείται η υπομονή των πολιτών από τα κρούσματα παραβατικότητας!

Με αφορμή το τελευταίο επεισόδιο ληστείας και σοβαρού τραυματισμού ηλικιωμένης γυναίκας, ο Δήμος Μεσσήνης έδωσε στην δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Συνεχίζονται τα κρούσματα παραβατικότητας στην πόλη της Μεσσήνης και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι γεγονός ότι είχαμε θετικές εξελίξεις μετά τα τελευταία περιστατικά (υπόθεση ξυλοδαρμού δημοτών μας και του προέδρου Τ.Κ. Πιλαλίστρας και υπόθεση διάρρηξης στα σπίτια συγγενών του αδικοσκοτωμένου νεαρού Ηλία Δουρούμη την ώρα της κηδείας του), με την ενισχυμένη αστυνόμευση που εφαρμόστηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, μέσω ομάδων ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ κλπ., τα οποία στη συνέχεια ατόνησαν.

Απάτη εις βάρος ελαιοτριβέων της Μεσσηνίας ύψους 500.000 ευρώ

Απάτη που αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ έκανε Αθηναίος φερόμενος ως έμπορος αγροτικών προϊόντων σε βάρος τουλάχιστον 2 ελαιοτριβέων της Μεσσηνίας, απάτη η οποία αποκαλύφθηκε όταν οι εξαπατηθέντες πήγαν να εξαργυρώσουν τις επιταγές και τα γραμμάτια που τους είχε δώσει για αγορά ελαιολάδου.

Την υπόθεση διερευνούν οι αρμόδιες Διευθύνσεις Ασφαλείας Μεσσηνίας και Αττικής, αφού υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες πως πρόκειται για κύκλωμα που δε δρα μόνο στη Μεσσηνία. 

Ακάλυπτες επιταγές 

100 χρονών θυμάται τις Απόκριες παλιά!

Εκατό χρονών, «κλεισμένα», όπως είπε, είναι η Κωνσταντίνα Νικολοπούλου, από το Ραφτόπουλο, που ζει στα Φιλιατρά και θυμάται με νοσταλγία τις Απόκριες παλιά!

Την κα Νικολοπούλου .......

συναντήσαμε την Τσικνοπέμπτη στο γραφείο της ΑΜΚΕ «Φιλιατρινούλα», όπου με πρωτοβουλία της προέδρου, Ελένης Μακρή, αναβίωσαν στην αυλή το λιώσιμο του γουρουνιού και τον παραδοσιακό τρόπο που έφτιαχναν παστό και οματιά!

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ