ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Μάχιμοι και οι αγρότες της Μεσσηνίας

Στο δρόμο βγήκαν και οι αγρότες της Μεσσηνίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, όπου από τις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σουληνάρι και συγκεκριμένα στο 32ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας - Πύλου.

Οι αγρότες της Μεσσηνίας που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε ελαιοσυλλογή, άφησαν τα χωράφια κι έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και λίγα τρακτέρ, δεξιά κι αριστερά της εθνικής οδού, χωρίς να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των διερχόμενων αυτοκινήτων και συζητούν για την οργάνωσή τους και την πορεία των κινητοποιήσεων.

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΘΕΟΔΟΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΡΟΦΗΤΙΔΟΣ ΑΝΝΑΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 3 Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Συμεών του Θεοδόχου και της Αγίας Προφήτιδος Άννας.

Ο Συμεών κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Ήταν δίκαιος, ευλαβής και φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, που του είχε φανερώσει ότι δε θα πέθαινε πριν δει το Χριστό. Η χαρμόσυνη αυτή πληροφορία τον εμψύχωνε ως τα βαθειά γεράματα του.

Τέλος, ακριβώς σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Πνεύμα τον πληροφόρησε ότι έπρεπε να πάει στο Ιερό. Ετοιμάστηκε, λοιπόν, με νεανική ζωηρότητα, πήγε εκεί και στάθηκε στην πόρτα, γεμάτος ευχαρίστηση και αγαλλίαση. Μέσα στην προσδοκία αυτή, φάνηκαν

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

(Ματθ. κβ´ 35-46)
Τώ καιρώ εκείνω, νομικός τις προσήλθε τώ ᾿Ιησού πειράζων αυτόν καί λέγων• Διδάσκαλε, ποία εντολή μεγάλη εν τώ νόμω; ῾Ο δέ ᾿Ιησούς έφη αυτώ• «᾿Αγαπήσεις Κύριον τόν Θεόν σου εν όλη τή καρδία σου καί εν όλη τή ψυχή σου καί εν όλη τή διανοία σου». Αύτη εστί πρώτη καί μεγάλη εντολή. Δευτέρα δέ ομοία αυτή• «᾿Αγαπήσεις τόν πλησίον σου ως σεαυτόν».

᾿Εν ταύταις ταίς δυσίν εντολαίς όλος ο νόμος καί οι προφήται κρέμανται. Συνηγμένων δέ τών Φαρισαίων επηρώτησεν αυτούς ο ᾿Ιησούς λέγων• Τί υμίν δοκεί περί τού Χριστού; τίνος υιός εστι; Λέγουσιν αυτώ• Τού Δαυΐδ. Λέγει αυτοίς• Πώς ούν Δαυΐδ εν Πνεύματι Κύριον αυτόν καλεί λέγων, «Είπεν ο Κύριος τώ Κυρίω

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΩΣ ΤΟ 2020

Για να εξασφαλιστεί ότι οι άμεσες πληρωμές πηγαίνουν μόνο σε «ενεργούς» γεωργούς, η Επιτροπή Γεωργίας καταγράφει σε ειδική λίστα οργανισμούς (όπως αεροδρόμια και αθλητικά σωματεία), που θα πρέπει να αποκλείονται αυτομάτως από την κοινοτική χρηματοδότηση, εκτός αν αποδείξουν ότι η γεωργία συμβάλλει κατά ένα σημαντικό μέρος στο εισόδήμά τους.
 Τα κράτη μέλη θα μπορούν να επεκτείνουν ή να προσαρμόσουν ανάλογα αυτή την λίστα. 
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ακόμη ότι οι διαφορές των αγροτικών ενισχύσεων που υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, θα πρέπει να μειωθούν σε συντομότερο χρονικό διάστημα από

Και η Ζαχάρω ...στα πρώτα φιλέτα που βγαίνουν στο σφυρί!

Παραθαλάσσια οικόπεδα, στρατόπεδα, αστικά ακίνητα, αλλά και ολόκληροι οικισμοί, περιλαμβάνονται στη λίστα με περισσότερα από 3.000 ακίνητα, που θα εκποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
 

Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών” μετά απο περίπου δύο χρόνια, η γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία απογραφής των ακινήτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.
 

Στόχος είναι να εισπραχθούν τουλάχιστον 342 εκατ. ευρώ φέτος και συνολικά 2,92 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.
 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, επόμενο βήμα είναι -κατόπιν απαιτήσεων των δανειστών- η

Και ο Νίκος Καλογερόπουλος στην Καλαμάτα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Προσκυνητές για τη γιορτή της Υπαπαντής, για την εικόνα της Παναγίας, από την Ηλεία και τη Μεσσηνία έφερε σήμερα το πρωί το τρένο που ήρθε στην Καλαμάτα από τον Πύργο. 

Στην εκδρομή που οργάνωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού στο υπό αναστολή σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου, μετείχαν άτομα από τον Πύργο, τη Ζαχάρω, το Καλό Νερό και άλλες περιοχές της Μεσσηνίας όπου το ρέιλ μπας πραγματοποίησε στάσεις. 

Μεταξύ των επιβατών ήταν ο φιλιατρινός στην καταγωγή ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος, ο

Δήμος Τριφυλίας: Δεύτερος σε πρόστιμα για σκουπίδια

Μια... αρνητική πρωτιά καταγράφει ο Δήμος Τριφυλίας για τα σκουπίδια, καθώς το χαράτσι των 383.500 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι Δήμοι της Πελοποννήσου με πρόστιμα που επέβαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως αναλύθηκαν σε πίνκακα που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παν. Νίκας.

Στην λίστα φιγουράρει αρχικά ο Δήμος Κορινθίων με 143.000 ευρώ και 5 πρόστιμα. Στην δεύτερη θέση είναι ο Δήμος Τριφυλίας με 80.000 και 2 πρόστιμα για τις χωματερές στα Φιλιατρά και Κυπαρισσία, Γορτυνίας με 58.000 και 8 πρόστιμα, Τρίπολης με 35.000 και 3 πρόστιμα, Καλαμάτας με 23.500 ευρώ και 3 πρόστιμα, Ερμιονίδας με

Χωρίς τρόφιμα και μάγειρες οι παιδικοί σταθμοί του Δ. Τριφυλίας

Χωρίς τρόφιμα για το μεσημεριανό φαγητό έχουν μείνει οι 3 από τους 4 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Τριφυλίας και σύντομα αναμένεται αυτό να συμβεί και στον τέταρτο παιδικό, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τους μάγειρες, που… απουσιάζουν εντελώς από δύο σταθμούς.

Πρόβλημα με το.........

φαγητό -με αποτέλεσμα οι γονείς να αναγκάζονται να δίνουν οι ίδιοι στα παιδιά τους φαγητό σε καθημερινή βάση- αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί σε Φιλιατρά και

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ