ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΠΛΑΤΗ: ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

    Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε μόνοι μας για τη βελτίωση του χωριού μας συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Πολλά και σπουδαία έργα έχουμε κάνει όπως (μάντρες, βάψιμο πορτών, καθαριότητα κ.α.)
   Πολλοί έρχονται εθελοντές για να βοηθήσουνε ή να προσφέρουνε τα υλικά για την πραγματοποίηση του έργου. Στη προσπάθεια μας αυτή δεν συμμετέχουνε μόνο οι ντόπιοι. Μεγάλη είναι και η βοήθεια των συγχωριανών μας που ζούνε στην Αθήνα.

   Μέσα από το blog του χωριού μας θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για την πολύτιμη βοήθεια τους.

    Το επόμενο βήμα είναι η επισκευή της παιδικής χαράς. Εδώ απευθυνθήκαμε στο δημαρχείο της
Κυπαρισσίας και οφείλω να ομολογήσω ότι με χαρά δέχθηκαν τις προσφορές λέγοντάς μου ότι το έργο θα γίνει.

   Το πιό σπουδαίο όμως έργο που έχουμε βάλει σα στόχο στο χωριό μας, είναι η αλλαγή της σκεπής στην κεντρική  εκκλησία του χωριού μας. Η σκεπή έχει σοβαρά προβλήματα και μόνο μία νέα θα μπορέσει να κρατήσει την εκκλησία μας στεγανή και ασφαλή. Σας καλούμε να βοηθήσετε το χωριό μας και σε αυτό το μεγάλο και δύσκολο έργο .

   Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες ας επικοινωνήσει μαζί μου ή ας στείλει μήνυμα στο email που υπάρχει στο blog.


         Δείτε μερικά από τα έργα μας:


1)  Σκεπάστηκε το φρεάτιο στο πίσω μέρος της βρύσης στα αλώνια.                                              Το συγκεκριμένο φρεάτιο ήτανε πρόχειρα σκεπασμένο με αποτέλεσμα να μπαίνουν διάφορα αντικείμενα στο νερό. Τώρα σφραγίστηκε και ασφαλίστηκε.

2)  Βάψιμο εξωτερικών πορτών στο κοινοτικό γραφείο.

Στις συγκεκριμένες πόρτες με το πέρασμα του χρόνου είχε φύγει το χρώμα τους και η σκουριά είχε αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της. Χάρη στους εθελοντές (που έβαλαν και τα χρώματα) οι πόρτες τώρα είναι σαν καινούργιες.

3)  Καθαρίστηκε από τα χορτάρια η μάντρα στην παιδική χαρά.   

Καθαρίστηκε από τον ιδιοκτήτη η μάντρα στο κάτω μέρος της παιδικής χαράς.

4)  Καθαρισμός του ηρώου. Όπως ξέρετε το ηρώο μας ήτανε σε άσχημη κατάσταση, όμως χάρη στην προθυμία εθελοντών (που έβαλαν και τα υλικά) τώρα είναι καθαρό όπως και η γύρω περιοχή του.

5)  Γκρέμισμα και χτίσιμο στο πάνω μέρος της μάντρας στο Αγ. Αθανάσιο. Η συγκεκριμένη μάντρα είχε πάρει επικίνδυνη κλίση και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να γκρεμιστεί. Όλοι δώσανε χρήματα και τώρα έγινε νέα μάντρα σταθεροποιώντας και το έδαφος. 

Σκεπάστηκε το φρεάτιο στο πίσω μέρος της βρύσης στα αλώνια.  


 
Βάψιμο εξωτερικών πορτών στο κοινοτικό γραφείο. 


Βάψιμο εξωτερικών πορτών στο κοινοτικό γραφείο. 





Καθαρισμός από τα χορτάρια στη μάντρα στην παιδική χαρά.  

  Καθαρισμός του ηρώου

  Καθαρισμός του ηρώου 

Γκρέμισμα και χτίσιμο στο πάνω μέρος της μάντρας στο Αγ. Αθανάσιο

Ο Αγ. Αθανάσιος με τις καινούργιες του μάντρες

TASOSPLATI: 13/4/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...