ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Πως να φροντίζετε τη γάτα σας

  • Η γάτα που ζει έξω από το σπίτι χρειάζεται κατάλληλο χώρο για να προστατεύεται από το κρύο

Το μεγαλύτερο παγωτό του κόσμου ζυγίζει έναν τόνο!

Ένα εστιατόριο στη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισε να γλυκάνει τους πελάτες του με ένα γιγάντιο

Αστείες αγγελίες, απίστευτες επιγραφές


Χάλκινο η Κυριακοπούλου στο Ελσίνκι

 
Το πρώτο μετάλλιο της ελληνικής αποστολής στο Ευρωπαϊκό του Ελσίνκι είναι γεγονός. Το κατέκτησε το βράδυ του Σαββάτου η Νικόλ Κυριακοπούλου στο άλμα επί κοντώ. Η Ελληνίδα

Μεγάλη διάκριση για Ελληνίδα διδάκτορα και ερευνητή

Ελληνίδα διδάκτορας του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου απέσπασε την παγκόσμια αναγνώριση για την εργασία της, κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου νέου ερευνητή.
Η βιολόγος από τη Μεσσηνία μελέτησε τον προστατευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών κατά του καρκίνου του στόματος και του δέρματος.
Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων (10th Congress of the International Society for the Study of Fatty Acids & Lipids 2012), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο

Ιταλία: Νεκροί τέσσερις δύτες, ένας ελληνικής καταγωγής

Τέσσερις Iταλοί δύτες, ο ένας ελληνικής καταγωγής, έχασαν την ζωή τους σε σπήλαιο του Κάπο Παλινούρο, της περιοχής Τσιλέντο, στα ανοικτά της πόλης Σορρέντο της Κάτω Ιταλίας.
Πρόκειται για τους Αντρέα Πετρόνι και Ρίτσο Ντάγκλας (βρετανικής καταγωγής) 41 ετών, για την 36χρονη Σούζι Καβατσίνι και για τον Παναγιώτη Τέλιο, 23χρονο ελληνικής καταγωγής.
Ο Παναγιώτης Τέλιος είχε γεννηθεί στο Ρήγιο της Καλαβρίας, αλλά ζούσε στην ιταλική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αιτία της τραγωδίας φέρεται να είναι είτε μια ξαφνική

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 1 Ιουλίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, ας πούμε λίγα λόγια:

Τα δίδυμα αδέρφια Κοσμάς και Δαμιανός, οι οποίοι έζησαν την εποχή που αυτοκράτορας των Ρωμαίων ήταν ο Καρίνος, ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό.

Κάποιοι όμως καλοθελητές διέβαλαν τους αγίους στον αυτοκράτορα και του είπαν ότι οι θεραπείες και τα θαύματα που επιτελούσαν τα έκαναν με μαγικές τέχνες. Τότε οι Άγιοι Ανάργυροι επειδή δεν ήθελαν να πάνε άλλους αντί αυτών στον αυτοκράτορα,

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ

(Μτθ. Η´ 5-13)
Τώ καιρώ εκείνω, εισελθόντι τώ ᾿Ιησού εις Καπερναούμ προσήλθεν αυτώ εκατόνταρχος παρακαλών αυτόν καί λέγων• Κύριε, ο παίς μου βέβληται εν τή οικία παραλυτικός, δεινώς βασανιζόμενος. Καί λέγει αυτώ ο ᾿Ιησούς• ᾿Εγώ ελθών θεραπεύσω αυτόν. Καί αποκριθείς ο εκατόνταρχος έφη• Κύριε, ουκ ειμί ικανός ίνα μου υπό τήν στέγην εισέλθης• αλλά μόνον ειπέ λόγω, καί ιαθήσεται ο παίς μου. Καί γάρ εγώ άνθρωπός ειμι υπό εξουσίαν, έχων υπ᾿ εμαυτόν στρατιώτας, καί λέγω τούτω, πορεύθητι, καί πορεύεται, καί άλλω, έρχου, καί έρχεται, καί τώ δούλω μου, ποίησον τούτο, καί ποιεί. ᾿Ακούσας δέ ο ᾿Ιησούς εθαύμασε καί είπε τοίς ακολουθούσιν• ᾿Αμήν λέγω υμίν, ουδέ εν τώ ᾿Ισραήλ τοσαύτην πίστιν εύρον. Λέγω δέ υμίν ότι πολλοί από ανατολών καί δυσμών ήξουσι καί ανακλιθήσονται μετά ᾿Αβραάμ καί ᾿Ισαάκ καί ᾿Ιακώβ εν τή βασιλεία τών ουρανών, οι δέ υιοί τής βασιλείας εκβληθήσονται εις τό σκότος τό εξώτερον• εκεί έσται ο κλαυθμός καί ο βρυγμός τών οδόντων. Καί είπεν ο ᾿Ιησούς τώ εκατοντάρχω• ῞Υπαγε, καί

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές και ευπαθείς περιοχές

Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα απαγορεύεται από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή πολιτών σε δασικές κι ευπαθείς περιοχές της Μεσσηνίας, για την πρόληψη των πυρκαγιών. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες κι εκπρόσωποι των δήμων, του Δασαρχείου, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πολεμικής Αεροπορίας, της ΔΕΗ καθώς κι εθελοντικών οργανώσεων του νομού.
Η απαγόρευση ισχύει για εθνικούς δρυμούς κι ευπαθείς περιοχές του Ταϋγέτου, του Μαγκλαβά και

Εναλλακτικός τουρισμός στις ράγες του τρένου


Τα 130 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Γενικής Πιστωτικής Τραπέζης της Ελλάδος, με την οποία ξεκίνησε η κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, γιόρτασε το βράδυ της Τετάρτης στο Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου (ΣΦΣ).

Στην εκδήλωση του ΣΦΣ έγινε εκτεταμένη παρουσίαση της ιστορίας των θρυλικών Σιδηροδρόμων Πειραιώς - Αθηνών - Πελοποννήσου (ΣΠΑΠ), που διαχειρίζονταν το δίκτυο της Πελοποννήσου και αργότερα τμήμα του δικτύου της Αττικής.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ