ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Περίεργες Τούρτες


Χάλκινη η Εθνική πόλο γυναικών στο World League της Κίνας

Τσανγκτσού, Κίνα
Ακόμη μία σημαντική επιτυχία σημείωσε η Εθνική πόλο των γυναικών, καθώς στην τελική φάση του World League, που ολοκληρώθηκε στο Τσανγκτσού της Κίνας, επικράτησε στον «μικρό τελικό» της Κίνας με 8-7 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Ήταν η 3η φορά που η Ελλάδα ανεβαίνει στο

Παράνομη κρίθηκε η τετραήμερη απεργία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων

Αθήνα
Παράνομη κρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η τετραήμερη απεργία που είχαν εξαγγείλει οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ).

Οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων είχαν προγραμματίσει να ξεκινήσουν την απεργία τους από αύριο, Δευτέρα, διεκδικώντας την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, που είναι σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο, βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι εργαζόμενοι δέχονται μείωση μισθού κατά 20%, ενώ οι ιδιοκτήτες ζητούν μείωση μισθού και επιδομάτων κατά 70%.
Newsroom ΔΟΛ
ΑΠΟ http://news.in.gr

Ποσό ρεκόρ για εξώφυλλο τεύχους του Τεν Τεν σε δημοπρασία στο Παρίσι

Παρίσι, Γαλλία
Έναντι 1,3 εκατομμυρίου ευρώ πουλήθηκε ένα σπάνιο εξώφυλλο του Τεν Τεν που σχεδίασε ο ίδιος ο

Ελλάδα και ΗΠΑ πρωτοπορούν με την πρώτη διεθνή διασταυρούμενη μεταμόσχευση νεφρού

Την πρώτη διηπειρωτική διασταυρούμενη μεταμόσχευση νεφρού σε παγκόσμιο επίπεδο και με την ονομασία''Kidney Paired Donation-KPD", ανακοίνωσε ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, τονίζοντας ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σ' αυτό τον τομέα αποτελεί "ιστορικό ιατρικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο".
Ο κ. Κασκαρέλης, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην ελληνική πρεσβεία, ανέφερε ότι "η κοινή αυτή προσπάθεια επιβεβαιώνει τη

Επιτάχυνση της συγκομιδής καρπουζιού στην Τριφυλία


Με αυξανόμενους ρυθμούς συνεχίζεται η συγκομιδή καρπουζιού στην περιοχή της Τριφυλίας, καθώς όλο και περισσότερες ποσότητες συγκομίζονται πλέον καθημερινά. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας μέχρι και χθες υπολογίζεται ότι είχαν μαζευτεί από την περιοχή 1.200 τόνοι καρπουζιού, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχε κατευθυνθεί προς τις αγορές του εξωτερικού.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές, παρουσιάζουν μεγάλο εύρος διακύμανσης ανάλογα με την ποικιλία

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ

«Τη αυτή ημέρα, Κυριακή ογδόη από του Πάσχα, την Αγίαν Πεντηκοστήν εορτάζομεν. Πνοή βιαία γλωσσοπυρσεύτως νέμει, Χριστός το Θείον Πνεύμα τοις Αποστόλοις. Εκκέχυται μεγάλω ενί ήματι Πνεύμ' αλιεύσι. Ταις των Αγίων Αποστόλων πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν»

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, οι Απόστολοι και οι υπόλοιποι μαθητές του, καθώς και οι γυναίκες που από την αρχή τον είχαν ακολουθήσει, η Παναγία Παρθένος Μαρία η Μητέρα του, περίπου 120 άτομα, γύρισαν στο όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ και, μπαίνοντας στο υπερώο, δηλαδή στον πάνω όροφο του σπιτιού εκεί, περίμεναν με προσευχή την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με την υπόσχεση του

TO EΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

Κυριακή, 03 Ιούνιος 2012 00:17 agiatriadapeiraios.blogspot.gr 

Της Πεντηκοστής
Κατά Ιωάννην (ζ΄ 37-52, η΄ 12)
Τώ καιρώ εκείνω, εν τή εσχάτη ημέρα τή μεγάλη τής εορτής ειστήκει ο Ιησούς καί έκραξε λέγων• εάν τις διψά, ερχέσθω πρός με καί πινέτω. Ο πιστεύων εις εμέ, καθώς είπεν η γραφή, ποταμοί εκ τής κοιλίας αυτού ρεύσουσιν ύδατος ζώντος. Τούτο δέ είπε περί τού Πνεύματος ού έμελλον λαμβάνειν οι πιστεύοντες εις αυτόν• ούπω γάρ ήν Πνεύμα Άγιον, ότι Ιησούς ουδέπω εδοξάσθη.

Πολλοί ούν εκ τού όχλου ακούσαντες τόν λόγον έλεγον• ούτός εστιν αληθώς ο προφήτης• άλλοι έλεγον• ούτός εστιν ο Χριστός• άλλοι έλεγον• μή γάρ εκ τής Γαλιλαίας ο Χριστός έρχεται; Ουχί η γραφή είπεν ότι εκ τού σπέρματος Δαυίδ καί από Βηθλεέμ τής κώμης, όπου ήν Δαυίδ, ο Χριστός έρχεται; Σχίσμα ούν εν τώ όχλω εγένετο δι' αυτόν.

Τινές δέ ήθελον εξ αυτών πιάσαι αυτόν, αλλ' ουδείς επέβαλεν επ' αυτόν τάς χείρας. Ήλθον ούν οι

"Φέσι" 6.000.000 ευρώ του Δήμου στην αγορά

Στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων βρέθηκε προχθές ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, προκειμένου να συζητήσει τα θέματα που αφορούν στη λήψη του δανείου ύψους 1,3 εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και στην κάλυψη των οφειλών του δήμου προς τρίτους.
«Αυτό το πρόβλημα πρέπει να ξεκαθαρίσει γιατί πέρα από την αφερεγγυότητα λειτουργεί ως φρένο ανάπτυξης. Δεν μπορεί ο δήμος και το κράτος να είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες. Σύμφωνα με όσα

Καταδίκη 15 ετών για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Κυπαρισσία

Σε 15 χρόνια κάθειρξης καταδικάσθηκε χθες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας ένας 55χρονος από το Μεμί Κυπαρισσίας για την απόπειρα ανθρωποκτονίας ενός πρώτου του εξάδελφου, πέρυσι τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την κατηγορία, ο 55χρονος χτύπησε επανειλημμένες φορές με μία σιδερένια λάμα τον εξάδελφό του στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να του δημιουργήσει σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να κινδυνέψει η ζωή του. Το θύμα, 65 ετών, μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας, δεν παρουσιάσθηκε χθες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο, στις καταθέσεις που είχε δώσει μετά το περιστατικό, είχε αναφέρει ότι

Πρωταθλητής Ελλάδος ο Ολυμπιακός!

Έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια ο Ολυμπιακός πήρε τα σκήπτρα του πρωταθλητή από τον Παναθηναϊκό, «βάφοντας» και πάλι με κόκκινο χρώμα τον «θρόνο» του ελληνικού μπάσκετ.

Οι Πειραιώτες επικράτησαν με 82-76 των «πράσινων» στον πέμπτο και τελευταίο τελικό της Α1,

Στην Πύλο ο Γιώργος Παπανδρέου

Στην Πύλο βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου. Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός διαμένει στην Costa Navarino για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, λίγες μέρες

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ