ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ασυνήθιστα τροχαία ατυχήματα #10


ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας μεταξύ του Δημάρχου Τριφυλίας και τον διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Γαργαλιάνων Κώστας Γεωργακόπουλος για την ομαλή συνεργασία μεταξύ των φορέων ενώ τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την θωράκιση των χωματερών και την αντιπυρική προστασία ενόψει του καλοκαιριού.
Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος κ. Κόλλιας μίλησε για άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική υπηρεσία η οποία θα συνεχιστεί με έμφαση την αξιοποίηση των χωματερών και τις αντιπυρικές ζώνες, ενώ επέμεινε στη επίλυση του

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΓΛΥΚΕΡΙΑΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 13 Μαΐου, ημερα μνήμης της Αγίας Γλυκερίας, ας πούμε λίγα λόγια:

Η Αγία Γλυκερία γεννήθηκε στην Τραϊανούπολη το 2ο αιώνα μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος ο Ευσεβής. Ο πατέρας της ονομαζόταν Μακάριος και είχε διατελέσει ύπατος. Σε μικρή ηλικία, ασπάστηκε το Χριστιανισμό και ανέπτυξε έντονη χριστιανική και κατηχητική δράση. Όταν έμαθε το γεγονός αυτό, ο ηγεμόνας Σαββίνος, κάλεσε την Αγία να παρουσιαστεί μπροστά του.

Με μεγάλη προθυμία η Αγία εμφανίστηκε σ' αυτόν, έχοντας σημειώσει στο μέτωπό της τον Τίμιο Σταυρό και δεν δίστασε να ομολογήσει με μεγάλο θάρρος την πίστη της στο Σωτήρα και Λυτρωτή Ιησού Χριστό.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΙΔΟΣ

Με πληρ. από saint.gr
  Έρχεται ο Κύριος σε μια πόλη της Σαμάρειας που λέγεται Σιχάρ. (Σαμάρεια ονομάσθηκε η πόλη που έκτισε το 880 π.Χ. ο βασιλιάς του Ισραήλ, Αμβρί, έπειτα το όρος Σομόρ που ήταν η ακρόπολή της και τέλος όλο το βόρειο βασίλειο του Ισραήλ, που καταλύθηκε από τους Ασσυρίους το 721 π.Χ. και ο ηγεμόνας τους εγκατέστησε εκεί εθνικούς από πολλά μέρη).

Εκεί ήταν η πηγή του Ιακώβ, το πηγάδι που εκείνος είχε ανοίξει. Κουρασμένος ο Κύριος από την οδοιπορία κάθισε μόνος του δίπλα από το πηγάδι και κάτω αφελώς, γιατί οι μαθητές του πήγαν να αγοράσουν τροφές.

Ελαιόλαδο: Οι τιμές του Ελαιολάδου από 30 Απριλίου - 06 Μαϊου 2012

Οι τιμές του ελαιολάδου  
(από: elies-ladikalamatiano.gr) 
18η Εβδομ. (30 Απρ.-06 Μάη 2012)

Για 15 Ιουνίου πάει το Τσακώνα - "Πράκτικερ"

Για το πρώτο 15νθήμερο του Ιουνίου πάει τελικά η παράδοση του αυτοκινητόδρομου στα όρια της Μεσσηνίας, από τον κόμβο της Θουρίας στο "Πράκτικερ" έως το νέο κόμβο της Αλλαγής.
 
Στέλεχος του "Μορέα" μας επεσήμανε ότι «έχουμε κλείσει όλα τα ανοίγματα» κι ενημέρωσε πως

Σεισμός 3.8R βορειοδυτικά της Καλαμαριάς

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3.8 ρίχτερ σημειώθηκε στις 01.48 τα ξημερώματα, δυτικά νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθήνων.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 10 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 2 χλμ.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ