ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Απίστευτο: Σήκωσαν τρεις τόνους πατάτας μέσα από χωράφι στην Ηλεία

Και τι άλλο θα δουν τα μάτια μας και θα ακούσουν τα αυτιά μας… Στην περιοχή των Λουτρών Κυλλήνης, άγνωστοι τις τελευταίες ημέρες «σήκωσαν» τρεις τόνους πατάτας μέσα
από το χωράφι. Η δουλειά έγινε σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε ο παθόντας σε διαφορετικές ημέρες,

Το μήνυμα της Γέφυρας "Χαρίλαος Τρικούπης" για το 2012


Είναι οι πρώτες ώρες του 2012 στη Γέφυρα "Χαρίλαος Τρικούπης".
Ο γαλάζιος διακοσμητικός φωτισμός έχει μόλις σβήσει και μέσα στο σκοτεινό φόντο διακρίνεται καθαρά ο δρόμος. Ανηφορικός μεν, φωτεινός δε.
Τα μικρά φώτα στο βάθος είναι τα σπίτια μας, οι οικογένειές μας, εμείς όλοι.

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ. miltos chrysomallis

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ.

Σπάστε το ρόδι...να βρείτε την υγειά σας

 
Σίγουρα έχει την τιμητική του τις τελευταίες ημέρες κάθε χρονιάς, με αποκορύφωμα το βράδυ της παραμονής, όπου βρίσκεται έτοιμο στην εξώπορτα για να το σπάσει αυτός που θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι. Η ροδιά είναι δένδρο διαδεδομένο τόσο στην ανατολική Ευρώπη όσο και στην Ασία. Ο καρπός της σχετίζεται με πλήθος δοξασιών και συμβολισμών στην Ελληνική αλλά και στην Ασιατική μυθολογία. Το ρόδι ήταν σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας. Στην Αρχαία Ελλάδα κατά τα Θεσμοφόρια, γιορτές αφιερωμένες στην Δήμητρα, οι γυναίκες έτρωγαν ρόδι για να είναι γόνιμες, ενώ και η Ήρα, προστάτιδα του γάμου κρατούσε ρόδι στο δεξί της χέρι.

Συμβουλές σωστής διατροφής για τις γιορτές



  • Ποτέ μη μείνετε όλη μέρα νηστικοί για να φάτε όταν θα βγείτε έξω, γιατί αυτό θα σας κάνει να φάτε με λαιμαργία και σε μεγάλες ποσότητες.
  • Καταναλώστε ένα ελαφρύ γεύμα τύπου σνακ, (πχ: μια σαλάτα, ένα γιαούρτι με δημητριακά), πριν πάτε σε ένα εορταστικό δείπνο ή σε άλλο γεύμα που θα είστε προσκεκλημένοι.

Lloyd`s: 12 Έλληνες στους Top 100 της ναυτιλίας για το 2011


Τα ονόματα 12 Ελλήνων, 11 εφοπλιστών και ενός καθηγητή στο Σίτι φιγουράρουν στη λίστα με τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους της ναυτιλίας που εκδίδει κάθε χρόνο η Lloyd`s List.

Στην πρώτη δεκάδα μάλιστα υπάρχουν δύο Ελληνες εφοπλιστές. Στην έβδομη θέση ο Γιώργος Οικονόμου της Dryships (φωτό), ο οποίος σε χρονιά μεγάλης κρίσης επέκτεινε τις δραστηριότητές του στη ναυτιλία, όπως αναφέρει η Lloyds, και στην ένατη ο Γιάννης Αγγελικούσης του ναυτιλιακού

Συνελήφθησαν ακόμα τρία άτομα για παράνομα ηλεκτρονικά μηχανήματα στη Λακωνία.

 Συνεχίζονται οι έλεγχοι, κατά την διάρκεια της περιόδου των εορτών, σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την  καταπολέμηση του παράνομου «τζόγου».

Κατασχέθηκαν συνολικά  οχτώ (8) παιγνιομηχανήματα.

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ελέγχων, που διενεργούν οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου, όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για την  καταπολέμηση του παράνομου «τζόγου», συνελήφθησαν, χθες (30-12-2011) το απόγευμα, στην Λακωνία σε δύο περιπτώσεις, ένας (1) ημεδαπός και δύο (2) αλλοδαποί για παράνομα ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα.

Πύλος: Αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή

Ο μεγαλύτερος ρωσικός στόλος που έχει πλεύσει στην Μεσόγειο από την εποχή των τσάρων, ξεκινά μείζονες αεροναυτικές ασκήσεις σε περιοχή εντός του FIR Αθηνών, νοτιοδυτικά της Πύλου, σε απόσταση μόλις 60 ν.μ. από τις ακτές της Πελοποννήσου, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠEΘΑ στο defencenet.gr.

Η Ρωσία δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή για τις 2 ή εναλλακτικά 3 Ιανουαρίου κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών Su-33 που θα εξομοιώσουν εχθρικά μαχητικά σε αποστολές προσβολής της ρωσικής αρμάδας.

Άλλα μαχητικά Su-33 (συνολικά διαθέτει δύο Μοίρες με 20 μαχητικά Su-33 και περίπου 12 κρούσης Su-25) θα αναλάβουν την εικονική προστασία του Στόλου, ενώ το ενδιαφέρον είναι αν

Καλαμάτα: Συνελήφθη αλλοδαπός στο αεροδρόμιο

Συνελήφθη, χθες (31-12-2011) το μεσημέρι, στον  Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας (1) 39χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αφγανιστάν, γιατί προσπάθησε να ταξιδέψει για Γερμανία, με πλαστό διαβατήριο.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων του 39χρονου, ο οποίος θα ταξίδευε για τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια για το Μόναχο της Γερμανίας, διαπίστωσαν ότι αυτά ήταν αμφιβόλου γνησιότητας.

Κατά τον  αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

ΕΥΧΕΣ

ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ
ΤΟ 2012

Δέλτα Πηνελόπη: Πρωτοχρονιάτικο Παραμύθι


     Μια παραμονή Πρωτοχρονιάς, χωμένο στη γωνία μιας εξώπορτας, κάθουνταν ένα αγοράκι και κοίταζε το αντικρινό φωτισμένο παράθυρο. Είχε νυχτώσει νωρίς, και το χιόνι σκέπαζε τις πλάκες του δρόμου, τα φανάρια, τα δέντρα και τις στέγες των σπιτιών, πράμα σπάνιο στην Αθήνα.
     Το κρύο ήταν δυνατό, και τυλιγμένος στο παλιωμένο και σκισμένο ρουχάκι του, όλο και περισσότερο χώνουνταν ο Βασίλης στη γωνιά της εξώπορτας, για να ξεφύγει από το βοριά που τον πάγωνε ως τα κόκαλα. Μα τα μάτια του έμεναν καρφωμένα στο φωτισμένο παράθυρο

Χριστουγεννιάτικα έθιμα στην Ελλάδα

Μελωδίες γιορτινές, παιδικές μυθοπλασίες, αρώματα από κουζίνες νοικοκυριών, φωτιές, κουδούνες, τυχερά παιχνίδια, αγιοβασιλιάτικα καραβάκια και χριστουγεννιάτικα δέντρα, μεταμφιέσεις και  καλικάντζαροι, δίνουν αυτές τις ημέρες το δικό τους ξεχωριστό χρώμα σε όλες τις περιοχές αλλά ακόμη και τις πιο μικρές εστίες της ελληνικής επικράτειας. Όλοι προετοιμάζονται για τη γέννηση του Χριστού, τα ρεβενιόν έχουν την τιμητική τους ενώ οι οικογένειες και οι παρέες μεγαλώνουν και οι δρόμοι και οι πλατείες φωτίζονται και πλημμυρίζουν από κόσμο.Κάθε περιοχή έχει αυτές τις ημέρες τα δικά της ξεχωριστά έθιμα. Στην Ήπειρο πέρα από τα καθιερωμένα υπάρχουν και μερικά έθιμα που

Η ιστορία της Βασιλόπιτας - Το κόψιμο της βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν.

Η ιστορία της Βασιλόπιτας - Το κόψιμο της βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν.

Η αναζήτησή μας για τις ρίζες του εθίμου της βασιλόπιτας, μας οδηγεί πίσω, στην αρχαιότητα, στις προσφορές άρτου ή και μελιπήκτων των αρχαίων ημών προγόνων, προς τους θεούς, κατά τη διάρκεια εορτών.

Αναφέρει ο λαογράφος Φίλιππος Βρετάκος (“Οι δώδεκα μήνες του έτους και αι κυριώτεραι εορταί των”):

“Οι πρόγονοί μας εις την αρχαιότητα κατά τας μεγάλας αγροτικάς εορτάς προσέφερον εις τους θεούς, ως απαρχήν, έναν άρτον. Επί παραδείγματι κατά την εορτήν του θερισμού, που ελέγετο Θαλύσια και ήτο αφιερωμένη εις την Δήμητρα, κατασκευάζετο από το νέον σιτάρι ένας μεγάλος εορταστικός άρτος (ένα

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΙΜΑ! (Διαδώστε το)

~ΕΠΕΙΓΟΝ~
 
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΙΜΑ...

ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ...


ΤΗΛ. 213-2041902
 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΑΝΟΥΣ! ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν έχει δώσει σε κανέναν εξουσιοδότηση να συγκεντρώνει χρήματα για την ενίσχυση των συσσιτίων της.
Επειδή τον τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί ότι ομάδες ατόμων ζητούν εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών χρήματα διαθέτοντας σε αντάλλαγμα εικόνες, ημερολόγια κ.ά. δήθεν για την ενίσχυση των συσσιτίων της, ανακοινώνεται ότι: η ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙ ΟΥΔΕΝΑ να επισκέπτεται οικίες και να ζητά χρήματα για οποιοδήποτε λόγο και δη για

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 1 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Μέγας Βασίλειος ήταν ένας διδάσκαλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γεννήθηκε το 329 μ.Χ., στη Νεοκαισάρεια του Πόντου στο χωριό Άννησα και μεγάλωσε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Είχε 8 αδέρφια, 3 αγόρια και 5 κορίτσια. Οι γονείς του ονομάζονταν Βασίλειος, και Εμμέλεια, ευσεβείς χριστιανοί και πλούσιοι. Αυτοί μάλιστα έθεσαν και τις πρώτες πνευματικές βάσεις του Αγίου. Με εφόδιο λοιπόν αυτή τη χριστιανική ανατροφή, ο Άγιος Βασίλειος αρχίζει μια καταπληκτική ανοδική πνευματική πορεία. Έχοντας τα χαρίσματα της ευστροφίας και της μνήμης, σπουδάζει σχεδόν όλες τις επιστήμες της εποχής του. Και το σπουδαιότερο, κατακτά τη Θεία θεωρία του Ευαγγελίου, που την κάνει αμέσως πράξη με την αυστηρή ασκητική ζωή του.

Μετά τις πρώτες του σπουδές στην Καισαρεία και κατόπιν στο Βυζάντιο, επισκέφτηκε, νεαρός ακόμα, την Αθήνα, όπου επί τέσσερα χρόνια συμπλήρωσε τις σπουδές του, σπουδάζοντας φιλοσοφία, ρητορική, γραμματική, αστρονομία και ιατρική, έχοντας συμφοιτητές του τον Άγιο Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό τον θεολόγο, και τον Ιουλιανό τον Παραβάτη. Από την Αθήνα επέστρεψε στην Καισαρεία και δίδασκε την ρητορική.

Ο ΓΕΝ. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ «Ε» «Το έγκλημα έγινε πιο βίαιο και πιο οργανωμένο»


«Η εξάρθρωση τέτοιων εγκληματικών οργανώσεων, μας αποδεικνύει ότι το έγκλημα έχει αλλάξει μορφή, έχει γίνει πιο πολύπλοκο, πιο βίαιο και κυρίως πιο οργανωμένο. Δεν είναι πλέον το έγκλημα όπως το γνωρίζαμε όλοι μας στην «παιδική» του μορφή, έχει "ενηλικιωθεί"». Αυτό τονίζει ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου Ταξίαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος απαντώντας σε ερώτηση της "Ε" για την σύλληψη των μελών της συμμορίας που δολοφόνησε το Φιλίπ Μεσάι, τον  τρίχρονο γιο του Κέρι και το Σωτήρη Ψυχόπαιδα.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Γεωργόπουλος τονίζει: "Η Αστυνομία σήμερα, καλείται από το δικό της μετερίζι, να διαχειριστεί μια δύσκολη μαθηματική εξίσωση που έχει σταθερές και μεταβλητές. Σταθερές την κοινωνική συνοχή, την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια. Μεταβλητές, την

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ